måndag 13 oktober 2008

Finanskris á la 2000-tal

Under rådande finanskris har nu stat efter stat plockat fram ett eget(eller som i EU, gemensamt) räddningspaket för att lösa problemet.
Och i samband med detta går bloggare, skribenter och ekonomer lite vart som och hävdar att det är skattebetalarna som får stå för skulden.
Personligen finner jag det hela löjligt, ja det är skattebetalarna som betalar, men det många ser ut att förglömma är att skatt inte endast betalas ut av arbetarklassens individer utan även de ansvariga och det är just av anledningar som dessa som vi gör det, för att staten ska kunna stå upp för oss alla.

Jag kommer frivilligt skatta för att jag vill se rena parker då jag tar mig en morgonpromenad, likväl som jag skattar för att kunna få hjälp ifall det händer mig något, skulle det nu hända något med min överordnade, så drabbar det även mig.
Likt en lavin, faller det på toppen drar detta med sig än mer och det faller nedåt, det drar med sig allting och skapar förödelse och detta fortgår tills dess att dess fart avtar.
Även bolag beskattas och deras anställda, innebär inte detta att de har samma rättigheter till stöd då det uppstår problem? Handlar det inte om solidaritet?
Som öppen liberal är jag förvisso för att staten ska vara så liten som möjligt, men vi betalar inte skatt idag för att staten ska kunna sitta på pengarna, det är till för att säkra vår välfärd.

Faller den översta biten faller alla bitar. Detta gäller oavsett kapitalism, socialism, kommunism eller liberalism.
Det som skiljer det kapitalistiska systemet från kommunism/socialism i det här fallet är att toppen av isberget inte är ett statligt bolag utan det är fria individer som kämpat sig dit där de är idag och att övriga delar utav världen gjort sig så beroende utav denna topp vilket skapat ett enda berg och ingen bergskedja har skapat denna enorma finansiella kris som vi ser idag.
Detta går att jämföra med Sverige i början av 90-talet, eller sovjet, där staten missköttes och resten av samhället föll.
På vilket sätt är då det socialistiska systemet säkrare än det kapitalistiska? Är vi idiotsäkra därför att det sitter en parlamentariker och bestämmer istället för en utbildad ekonomi som grundat en bank?
Nej.
Det finns alltid exempel på politiker som skulle kunna skapa lika mycket förödelse som denna finanskris nu gör.

Nåväl, vi kan ju vända oss till anarki så har vi utspridda små snöfläckar att trampa på om inte annat? Haha.



1 kommentar:

Anonym sa...

Jag utmanar dig, så du har något att skriva om :P Se min blogg.