onsdag 3 september 2008

SvD kultur - kulturlivet i kris

Såg precis på SvD kultur på kanal 8 där de diskuterade de uteblivna ekonomiska medlen till svenskt kulturliv och fördelningen utav det finansiella stöd som kultursektorn får och reagerade ganska kvickt på något som sades utav någon av de två "tycka-till" gästerna de hade bjudit in.

"Vi vill inte sätta upp stora föreställningar som drar in mycket pengar därför att små uppsättningar oftast håller högre kvalitet"

Idioti, det var min spontana reaktion.
Kvalitet är likt allting annat relativt och något som någon annan har rätt att stämpla, såvida det inte är en allmän åsikt.
Är det inte så att det är en kvalitet choklad då 500 personer är värda att betala 500 kronor för den snarare än då 50 personer är beredda att göra tidigare nämnda?
Självfallet är det som talar för kvalitet vad som tilltalar mängden, som sagt och ändå klagar hon på att det inte går att sätta upp tillräckligt många pjäser, om man inte sätter upp de populära som drar in pengar?
Personligen så håller jag med om att det är synd att det inte finns mer pengar till kultur i Sverige, fast endast för att mindre pjäser, et.c. inte får lika stor chans att sätta upp. Inte för att de skulle vara av högre kvalitet, för det är de inte, då drar de in mer pengar utan för att det inte ger personer i sammanhanget som är begåvade men ännu ej på topp chansen att visa upp sig.


Inga kommentarer: